maandag 17 februari 2014

Missiologische gedachten over gemeente zijn



De leiding van kerk of gemeente moet nooit de fout maken dat zij het als een roeping of taak gaan beschouwen om mensen actief of enthousiast voor het evangelie te maken.  Gemeenteleden krijgen dan het gevoel we moeten dit, we moeten dat en gaan dan de hakken in het zand zetten.  Als we onze gemeenteleden echter aanmoedigen om hun identiteit in Christus te zoeken en zich door Zijn Geest te laten vullen en leiden dan worden ze door Hem van binnenuit enthousiast gemaakt en vervuld met een verlangen om een beter getuige van Christus te zijn. Het belangrijkste wat we als gemeente leiders kunnen doen is mensen faciliteren bij die opdracht. Als wij echter het transformerende en motiverende werk van de Heilige Geest gaan proberen te doen nemen we zelf het trekken van de kar over van Christus terwijl Hij juist beloofd heeft om Zijn gemeente te bouwen. Als we dit blijven doen zullen we op den duur zelf overwerkt en uitgeblust raken.  

In plaats van een veelheid aan activiteiten te organiseren kunnen we ons beter richten op de drie belangrijkste speerpunten: (1) De gemeente is een plaats van herstel en persoonlijke groei (2) De gemeente is een plaats van toerusting en ontwikkeling van talenten (3) De gemeente werkt mee aan Gods zendingswerk in deze wereld. 

Het eerste speerpunt vraagt dat we een veilige omgeving creeren waar mensen mogen komen zoals ze zijn met al hun fouten en gebreken, pijnen en verwondingen. Een plaats waar geen veroordeling is maar troost, solidariteit en bemoediging zonder zonde goed te praten maar ook zonder de zondaar af te wijzen. 

Voor het tweede speerpunt is het belangrijk dat we mensen toerusten door middel van prediking en gedegen onderwijs in het evangelie en het onderwijs van Christus maar ook dat we hen de gelegenheid geven om het geleerde in de praktijk te brengen en dit bewust faciliteren. 

Het derde speerpunt vraagt allereerst een nieuwe manier van denken, ene missiologische wijze van denken. Zending is niet een hobby voor een paar hele geestelijke of getalenteerde mensen, zending is geen activiteit van kerken of organisaties, zending is iets wat God doet in de wereld en Hij nodigt ons uit om met Hem mee te werken en stelt ons daar ook toe in staat want Hij maakt ons getuigen van Hem door Zijn Geest (Hand. 1:8).

1 opmerking:

  1. Hallo, broeder in de Heer. Erg mooi en bemoedigend stukje. Het doet mij denken aan de vergelijking die Jezus laat zien over de wijnstok. Jezus, onze Heer is de wijnstok, en wij de ranken. Johannes 15 : 1-8. Wij kunnen niets doen uit eigen kracht, het is de Heere Jezus die het in ons legt. En dan krijgen we ook Zijn kracht ervoor, doormiddel van de Heilige Geest.

    Dan is het niet wij, maar de Heere door ons heen. Erg fijn artikeltje, dank je wel daarvoor.

    Gods liefde en nabijheid van harte toegewenst, en hartelijke groet, een mede zuster in de Heer, Esther.

    BeantwoordenVerwijderen